Tort kokosowy

Tort kokosowy:

 tort kokosowy

kokosowy 

Ten tort zrobiłam na moje i męża urodziny. (urodziliśmy się w tym samym dniu i miesiącu). Nie bardzo miałam czas a raczej możliwość zrobienia czegoś lepszego, ponieważ Julcia jest bardzo żywym i energicznym dzieckiem, dlatego trzeba poświęcać jej dużo (wręcz bardzo dużo) uwagi. Z początku przepis zdawał mi się na taki zwykły, niezbyt bogaty, suchy i mało smaczny. A okazał się przepysznym tortem. Jest mięciutki i rozpływa się w ustach. A co najważniejsze bardzo szybki i łatwy w wykonaniu.

Biszkopt zawsze robie taki jak do tortu angielskiego.
Do tortownicy 23 cm

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:
0,5 szklanki wody
2 łyżki cukru
Sok z połowy cytryny

Masa:
2 kremy do tortów o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
600 ml mleka
200 g małsa
1 słoik dżemu porzeczkowego duży lub dwa małe

Dekoracja:
100 g kokosu
1 czekoladę startą na tarku

Przygotowanie:

Biszkopt: Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką. Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut.

Poncz: wodę, cukier i sok wymieszać. Biszkopt przekroić na trzy części i nasączyć ponczem.

Masa: do naczynia wlać zimne mleko, oraz wsypać dwa kremy – zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dwa spody biszkoptowe wyłożyć dżemem, a następnie kremem, zostawiając trochę kremu na wysmarowanie wierzchu i boków tortu. Obsypać wszystko kokosem. Ja dodatkowo starłam czekoladę na wiórka, zrobiłam sobie szablon z papieru i obsypałam, i tak wyszły dwa serduszka.