Placek z mas± mleczn±

Placek z mas± mleczn±

placek

Ciasto:


2 ½ szklanki m±ki (najlepiej tortowej)
2 ½ płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
5 jaj
1½ szklanki cukru
Kilka kropli dowolnego aromatu
1 szklanka wody
1szklanka oleju
3 łyżki m±ki
3 łyżki kakao

Masa:


½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku (pełnego)

Polewa czekoladowa:


15 dag czekolady mlecznej
6 łyżek mleka

Przygotowanie:

Cisto: M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem, dodać wymieszan± m±kę, następnie aromat, wodę i olej, wymieszać. Podzielić cisto na dwie równe czę¶ci. Do jednej dodać 3 łyżki m±ki do drugiej 3 łyżki kakao. Upiec na oddzielnych blachach w 170 stopniach przez 30 minut.

Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym – ostudzić. Miękk± margarynę utrzeć na puszyst± masę, dalej ucieraj±c dodawać ostudzone mleko i mleko w proszku. Ciasto przełożyć mas±. Czekoladę rozpu¶cić z mlekiem i rozprowadzić po placku. Dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami.