Tort angielski truskawkowy

Tort angielski truskawkowy

tort urodzinowy angielski

tort truskawkowy

Przepis na tort truskawkowy
Do tortownicy 23 cm

Biszkopt:


6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Masa truskawkowa:

0,5 l mleka
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 całe jajko
2 żółtka
1 galaretkę truskawkową
1 kostkę masła
1 kg truskawek

Masa maślana (do wysmarowania wierzch tortu)

2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
Cukier waniliowy lub aromat
Sok z cytryny około z połowy

Masa cukrowa – plastyczna

1 kg cukru pudru (lepiej mieć jeszcze 1 kg w zapasie)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od biszkoptu. Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na pół (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici ) .

Teraz bierzemy się za masę truskawkową: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki a resztę mleka zagotować, dodając cukier i cukier waniliowy, do pół szklanki mleka dodać  budyń (wsypać) mąki i jaja a następnie wymieszać. Wlać na gotujące się mleko i zagotować mieszając tak aby nie zrobiły się kluski. Na koniec dodać do gorącej masy galaretkę (wsypać), dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Gdy wystygnie zmiksować dodając masło.
Gdyby przy wlewaniu tego mleka z budyniem do reszty zrobiły się jednak kluski można masę uratować poprzez przecedzenie przez sitko. Biszkopt kładziemy na paterze i nakładamy połowę masy, dalej kładziemy truskawki i przykrywamy drugą połową, na to biszkopt i wkładamy do lodówki.

Została jeszcze masa maślana do wysmarowania tortu: Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym w kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, potem dodawać masę jajeczną. Jeżeli wyjdzie rzadka można włożyć do lodówki na jakieś 15 – 20 minut. Smarujemy wierzch oraz boki tortu i spowrotem do lodówki.

Masa plastyczna – cukrowa: W 50 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę, dodawać cukru pudru mieszając aż do uzyskania masy. Ostatnia czynność to rozwałkowanie masy tak aby pokryła cały tort i ostrożnie przenieść.



Porady:

1. Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną.
2. Nie można kłaść  na masę cukrową niektórych świeżych owoców ( np. ananasów i kiwi)

3. Ozdoby można przyklejać za pomocą :
- lukru ( z cukru pudru i wody) ,
- masy maślanej
- masy z pianek marsmallows wystarczy piankę włożyć do kubka dodać troszeczkę wody i podgrzać aż się roztopi (sklei nawet duże i ciężkie elementy dekoracji)

4. Przed pokrywaniem tortu masą cukrową można  tort schłodzić w lodówce.
Tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.

5. Do barwienia najlepiej używać barwników spożywczych w postaci proszku lub pasty, ponieważ w płynie masa się rozrzedza i trzeba dodać więcej cukru pudru

6. Przechowywać masę możemy w słoiczku lub w woreczku tak aby nie miała dostępu bezpośrednio do powietrza ponieważ wyschnie. Nie ma potrzeby wkładania do lodówki.

7. Przy barwieniu masy nie używane kawałki też chować do woreczka lub zawinąć w folie.


Masa plastyczna  z pianek marsmallows (jojo) dość trudna do ugniecenia ale jak ktoś chce spróbować to proszę:

450 g marsmallows
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody

Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodać polowe cukru, 3 łyżki wody i wymieszać. Następnie
dodać pozostały cukier i ugnieść na elastyczną masę.