Placek toffi

Placek toffi

placek toffi

placek toffi

Przepis na blaszkę 24x28

Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 duże jajo, (jeśli małe jajko to jedno całe + jedno żółtko)
1 łyżeczka sody
15 dkg margaryny

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
4 łyżki cukru
2/3 kostki margaryny

Przełożenie:1 op. biszkoptów okrągłych

Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
1 op. śnieżki
1 op. śmietan fix
2 łyżki cukru pudru

Polewa:
Mleko skondensowane słodzone lub gotowa masa krówkowa
orzechy ziemne niesolone

Przygotowanie:

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagnieść. Cisto podzielić na dwie równe części, piec na dwóch jednakowych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w 200 stop. przez 10 min.

Masa budyniowa: dwa budynie ugotować w 0,5l mleka z cukrem. Gdy budyń ostygnie zmiksować z margaryną.

Masa śmietankowa: śmietankę 30% zmiksować z śmietan fix i śnieżką oraz cukrem pudrem na puszystą masę.

Karmel: mleko skondensowane gotować przez 2 godz. puszka musi być cała w wodzie. Po ugotowaniu odczekać, aby masa trochę ostygła.

Przekładanie:
1. Ciasto kruche
2. Masa budyniowa
3. Biszkopty
4. Masa śmietankowa
5. Ciasto kruche
6. Karmel
7. Orzeszki