Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

 Sernik z białą czekoladą

Przepis do tortownicy 23cm.

Spód:

200g ciasteczek zbożowych
50g masła


Ser:

1 kg sera śmietankowego z wiaderka
szklanka cukru pudru
250ml śmietanki 30%
200g białej czekolady
6 jaj
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Polewa:
200g gotowego karmelu

Sposób przyrządzenia:

Spód: Ciastka włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem lub tłuczkiem na drobny proszek. Następnie wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć dno i boki tortownicy.(Ja dodatkowo daję cieniutką warstwę masła na boki aby sie dobrze ciasteczka przyklejały) Piec w 190 stopniach przez 10 minut.

Tortownica wyłożona ciastkami

Ser: Czekoladę rozpuścić w śmietance 30% na małym ogniu. (nie doprowadzić do zagotowania). Schłodzić w lodówce. Ser ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać śmietankę z czekoladą. Następnie dodawać po jednym jajku . Jednolitą masę wlać na podpieczony i ostudzony spód. Piec w temperaturze 150-170 stopni przez około 100 minut. Jeśli wasz piekarnik mocno grzeje ustawcie raczej 150 stopni, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze sernik może się wylać. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzony włożyć do lodówki na min 4 godziny. Wierzch posmarować karmelem.