Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy
Tort brzoskwiniowy

Przepis na tort brzoskwiniowy
Do tortownicy 23 cm

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:


syrop z brzoskwini
woda

1 warstwa :

dżem brzoskwiniowy
250ml śmietanki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
pół łyżki żelatyny (rozpuszczonej w 25ml gorącej wody)

2 warstwa:

Brzoskwinie z puszki
1 op. kremu do tortu śmietankowego
250 ml mleka

Wierzch tortu - masa maślana:

2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
Cukier waniliowy lub aromat
Sok z cytryny około z połowy

Dekoracja:

Wiórki kokosowe
pisaki czekoladowe Dr.Oetkera
galaretki koloru: czerwony, zielony, fioletowy, pomarańczowy.
Barwniki w proszku zielony i czarny

.

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt: Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici).

Poncz: Pół szklanki syropu z brzoskwiń + troszkę wody

1 Warstwa: Spód biszkoptu posmarować dżemem. Śmietankę ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać schłodzoną żelatynę. Dżem pokryć śmietanką. Położyć drugi biszkopt.

2 Warstwa: Brzoskwinie pokroić na plasterki i ułożyć na drugim biszkopcie, a następnie pokryć kremem śmietankowym. Położyć trzeci biszkopt.

Masa maślana: jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym w kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, potem dodawać masę jajeczną. Jeżeli wyjdzie rzadka można włożyć do lodówki na jakieś 15 – 20 minut. Gdy już wysmarujemy tort masą maślaną nadchodzi czas na dekoracje. Boki tortu obkładam kokosem i wstawiam do lodówki, aby masa maślana mocno zastygła.

Dekoracje: po odrysowaniu mikołaja wykałaczką, biorę się do poprawiania kontur pisakiem czekoladowym. Galaretki rozpuszczam w 1/4 szklanki wody i czekam aż lekko stężeje. Aby uzyskać intensywny kolor zielony w dużej ilości dodałam do gotującej sie wody troszkę barwnika.