Placek orzechowo-śmietankowy

Placek orzechowo-śmietankowy

Placek orzechowo-śmietankowy

Placek orzechowo-śmietankowy.

Blaszka 24 x 28 cm


Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Masa orzechowa:

1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
500g serka mascarpone
Szklanka zmielonych orzechów włoskich

Masa śmietankowa:
500ml śmietanki 30%
2 op. śmietan fix
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Czekolada

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt:  Blaszkę o wymiarach 24 x 28cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na dwie części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici).

Masa orzechowa:
Serek zmiksować i dodawać masę kajmakową oraz zmielone orzechy.

Masa śmietankowa:
Ubijać schłodzoną śmietankę dodając śmietan fix oraz cukier puder.

Biszkopt przełożyć pierwsze masą orzechową, następnie biszkopt i masa śmietankowa. Na wierzch troszkę czekolady i gotowe :) Do śmietanki nie radzę dodawać więcej cukru, ponieważ masa orzechowa jest dość słodka.