Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort cytrynowy

Tort na urodziny brata :)

Przepis na tort cytrynowy
Do tortownicy 23 cm

Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:
pół szklanki wody
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Masa cytrynowa:
2 szklanki mleka
3/4 soku z cytryny (około 5 cytryn)
otarta skórka z 3 cytryn
4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
5 łyżek maki ziemniaczanej (z lekką górką)
4 jaja
1 i 1/4 szklanki cukru
370g masła

Do dekoracji:
barwnik żółty

Lukier królewski:
500 g cukru pudru
2 jajka
łyżeczkę soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt: Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici).

Poncz: wymieszać wszystkie składniki i nasączyć biszkopt.

Masa cytrynowa:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować blenderem z mąkami, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do gorącego mleka, mieszając cały czas, gotując gęsty budyń. Po wystudzeniu do budyniu dodać sok z cytryny (dodawać stopniowo), miksując na najwyższych obrotach. Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń, cały czas miksując. (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zważy).
Masę odstawić na chwilkę do lodówki.

Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć masą cytrynową oraz wysmarować boki. Zostawić troszkę masy aby zabarwić na żółto i posmarować wierzch tortu.

Lukier królewski:
Cukier puder przesiać do miski, dodać białka z dwóch jajek i sok z cytryny. Wszystko wymieszać łyżką. Lukier jest bardzo gęsty nadaje się do wyciskania małych elementów np. kwiatuszki.

Wyciśnięte kwiatki muszą dobrze wyschnąć. Dodaje się ich do tortu przed podaniem. W lodówce razem z tortem kwiatki sie rozpłyną.

Kwiatki z lukru królewskiego