Tort malinowy

Tort malinowy

 

tort malinowy

tort malinowy

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:
szklanka ciepłej wody
pół cytryny
dwie łyżeczki cukru


Masa malinowa:
750ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka malin
3 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie galaretki malinowej

Dekoracja:
250ml śmietanki 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
cukier puder
kilka malin
wiórki kokosowe różowe

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt: Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici).

Poncz: wymieszać wszystkie składniki i nasączyć biszkopt.

Masa malinowa: galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Maliny zmiksować blenderem. Czekając aż galaretka i żelatyna przestygną ubić śmietankę z cukrem, następnie dodać wystudzoną żelatynę i galaretkę, (choć ja wlałam tylko większą połowę) oraz zmiksowane maliny. Masa jest dość rzadka, przed wysmarowaniem tortu włożyć do lodówki. Po pierwszym i  drugim przełożeniu biszkoptu również włożyć do lodówki i poczekać aż trochę zastygnie, aby tort się nie przechylał. Na sam koniec ubić 250 ml śmietanki z cukrem pudrem oraz żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody. Ozdobić boki kokosem a wierzch malinami.