Wuzetka cytrynowa

Wuzetka cytrynowa

 

Wuzetka cytrynowa

 

WZ-tka cytrynowa


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
szczypta soli
3 łyżki kakao

Poncz:
połowa cytryny
szklankę wody
2 łyżeczki cukru

Krem:
1 litr śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa
1 szklankę cukru pudru
2 op. śmietan fix

Posypka:
czekolada mleczna

Sposób przyrządzenia:

Biszkopt: Ubić żółtka z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru i szczyptą soli. Do białek wlewamy masę żółtkową i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek. Delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 36x23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na pół i nasączyć ponczem.

Krem: Ubić śmietanę 30% z cukrem i śmietan fix. Dodać do śmietany ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzącej wody. można na chwile krem włożyć do lodówki aby stężał a następnie przełożyć biszkopty. Na samym końcu poprószyć startą na tarce czekoladą.