Tort borówkowy serce

Tort borówkowy - serce
tort serce borówkowy

Tort serce dla kochanej mamusi.

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (można odjąć dwie łyżki i dodać dwie łyżki kakao)
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:
szklanka herbaty (lekko zaparzonej)
2 łyżeczki cukru 

Masa borówkowa:
Szklanka borówek
500ml śmietanki 30%
2 śnieżki
Szklanka mleka
2 galaretki czarna porzeczka lub owoce leśne  

Masa maślana (do wysmarowania wierzch tortu)
2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
Cukier waniliowy lub aromat
Sok z cytryny około z połowy
Barwnik spożywczy różowy

Masa cukrowa – plastyczna na zrobienie różyczek

1 kg cukru pudru (lepiej mieć jeszcze 1 kg w zapasie)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody
Barwniki spożywcze różowy i zielony
Do dekoracji wiórki kokosowe różowe

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od biszkoptu. Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut.Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici).

Teraz bierzemy się za masę borówkową: Śmietanę 30% ubić z dodatkiem cukru pudru (ilość cukru według upodobań). Dodać śnieżkę i dalej ubijać. Szklankę borówek zmiksować i dodać do śmietanki. W oddzielnym naczyniu ubić śnieżkę ze szklanką mleka i dodać do śmietanki. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i ostudzić, a następnie wlać do śmietanki. Całość włożyć do lodówki, aby trochę stężało.

Masa maślana do wysmarowania tortu: Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym w kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, potem dodawać masę jajeczną. Jeżeli wyjdzie rzadka można włożyć do lodówki na jakieś 15 – 20 minut. Smarujemy wierzch oraz boki tortu i z powrotem do lodówki.

Masa plastyczna – cukrowa: W 50 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę,a następnie glukozę, dodawać cukru pudru mieszając aż do uzyskania masy.