Tort myszka minnie

Tort myszka minnie

 

tort myszka minnie

tort myszka minnie.

3 latka Julci

 Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (można odjąć dwie łyżki i dodać dwie łyżki kakao)
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:

szklanka herbaty (lekko zaparzonej)
2 łyżeczki cukru

Masa śmietankowa:

Białą czekoladę
250 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
kostka masła
budyń śmietankowy
0,5 l mleka
2 łyżki cukru

Masa maślana (do wysmarowania wierzch tortu)


2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
Cukier waniliowy lub aromat
Sok z cytryny około z połowy

Dekoracje:

Barwnik czarny
Galaretki: malinowa, pomarańczowa, owoce leśne
Czekolada gorzka
Kokos różowy


Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od biszkoptu. Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici ). Nasączyć ponczem.

Masa śmietankowa: Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie 30%. Wystudzić mocno. Bardzo schłodzoną ubić dodając śmietan-fix. Budyń ugotować i schłodzić, rozetrzeć kostkę masła i dodawać zimny budyń. Miksując dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.

Masa maślana: jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym w kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, potem dodawać masę jajeczną. Jeżeli wyjdzie rzadka można włożyć do lodówki na jakieś 15 – 20 minut. Gdy już wysmarujemy tort masą maślaną nadchodzi czas na dekoracje. Boki tortu obkładam różowym kokosem i wstawiam do lodówki, aby masa maślana mocno zastygła.

Ja zazwyczaj pierwsze drukuje postać a następnie nożykiem wycinam szablon taki jak ten :

szablon minnie

 

minnie z drugiej strony szablon 

 

Jak widać na pierwszym zdjęciu są tam trzy wykałaczki, które wbijam w tort. Igłą rysuje kształt myszki :) po ściągnięciu szablonu łącze wszystkie kreski w całość i zaczynam rysować kontury czarnym lukrem zabarwionym na czarno, (lecz nie polecam lukrem ponieważ, potem on spłynie gdy będziemy kolorować galaretką tak było i u mnie dlatego lepiej rozpuścić gorzką czekoladę ) Jeżeli mamy już narysowaną myszke to już z górki. Wystarczy rozpuścić czerwoną galaretkę w około pół szklanki wody i odczekać aż lekko stężeje. Ja rozprowadzam zawsze galaretki strzykawką. Pomarańczowa galaretkę rozpuścić w 0,5 l wody wtedy kolor jest jasny. Aby uzyskać kolor czarny zagotować szklankę wody, następnie dosypać czarny barwnik a na końcu galaretkę o smaku owoców leśnych.