Tort śmietankowy z polewą czekoladową

Tort śmietankowy z polewą czekoladową

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy


Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:

szklanka herbaty (lekko zaparzonej)
2 łyżeczki cukru

Masa śmietankowa:

Białą czekoladę
250 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
kostka masła
budyń śmietankowy
0,5 l mleka
2 łyżki cukru

Masa maślana (do wysmarowania wierzch tortu)


2 jaja
0,5 szklanki cukru
1 kostka masła
Cukier waniliowy lub aromat
Sok z cytryny około z połowy

Polewa:
kostka margaryny
10 łyżek cukru pudru
6 łyżek kakao
4 łyżki wody
2 łyżki żelatyny
8 łyżek śmietany 18%

Masa cukrowa na zrobienie ozdób


0,5 kg cukru pudru
1 łyżeczki glukozy
1 łyżeczki żelatyny
15 ml gorącej wody
Listki barwiłam sosem do lodów Tymbark o smaku jabłko-mięta, natomiast różyczki sokiem firmy Herbapol o smaku owoców leśnych

Do malowania :
Pisaki Dr.Oetkera


Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od biszkoptu. Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici ). Napończować herbatą.

Masa śmietankowa: Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie 30%. Wystudzić mocno. Mocno schłodzoną ubić dodając śmietan-fix. Budyń ugotować i schłodzić, rozetrzeć kostkę masła i dodawać zimny budyń. Miksując dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.

Masa maślana: jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym w kąpieli wodnej, aż masa będzie biała. Masło utrzeć na puch, dodać sok z cytryny, potem dodawać masę jajeczną. Jeżeli wyjdzie rzadka można włożyć do lodówki na jakieś 15 – 20 minut.

Polewa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Margarynę, cukier i kakao rozgnieść w rękach tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, postawić na palnik i ogrzewać cały czas mieszając, nie doprowadzić do zagotowania. Gdy produkty się połączą dodać żelatynę a potem śmietanę.

Masa cukrowa: W 15 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, a następnie glukozę i barwnik (sos lub sok) dodawać cukru pudru mieszając aż do uzyskania masy
.