Tort orzechowy

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Jak widać moim natchnieniem na zrobienie tortu były urodziny taty.


Biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Poncz:

szklanka herbaty (lekko zaparzonej)
2 łyżeczki cukru

Masa orzechowa:

150g orzechów włoskich mielonych
1/2 szklanki gorącego mleka
150 g cukru (3/4 szklanki)
200g masła
2 żółtka

Dekoracja:

0,5 l śmietanki 30%
2 szt. śmietanki fix Dr. Oetkera
cukier puder
galaretki: czerwoną i zieloną
pisak czekoladowy
około garść orzechów mielonych

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od biszkoptu. Tortownice 23cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić dodać cukier i cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku miksując. Wsypać mąki i proszek ( najlepiej przesiać)  i zamieszać łyżką.  Piec w lekko nagrzanym piekarniku w 180 stopniach 30 – 40 minut. Gdy przestygnie przekroić na trzy części (najlepsza metoda to ponacinać boki a następnie użyć zwykłej nici ).

Masa orzechowa: Mielone orzechy zalać gorącym mlekiem (masa zgęstnieje) i ostudzić. Zmiksować masło cukier i żółtka, dodać masę orzechową i dalej mieszać na gładką masę.

Dekoracja: Śmietankę 30% ubijać około 2 min i dodać dwie śmietanki fix. Miksowac aż do ubicia masy. Cukru pudru ile kto chce do smaku. Gdy wszystko gotowe biszkopt ponczujemy herbatą, przekładamy masą orzechową, a następnie smarujemy wierzch i boki tortu ubitą śmietaną. Torcik dajemy na chwile do lodówki, a miedzy czasie można zrobić galaretki ( oczywiście połowę mniej wody niż pisze na opakowaniu). Zostało tylko namalować różyczki i pokolorować lekko tężejącą galaretką, oraz boki udekorować orzechami. Ja użyłam do kolorowania strzykawki. Mój tort był przełożony kremem tylko raz ale kremu wystarczy na dwa przełożenia tylko cieniutko :)