3-BIT


3-BIT

bit

 

 

3bit


Skład:

7 opakowań herbatników
gotowa masa kajmakowa (lub krówkowa)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe Dr. Oetkera
2 śnieżki
2/3 kostki masła
300 ml śmietanki 30%
polewa czekoladowa
0,5 l mleka
 

Dwa budynie ugotować w 0,5 l mleka. Wystudzić i zmiksować z masłem. Śmietankę 30% zmiksować z śnieżkami. Na blaszce wyłożyć jedną warstwę herbatników, następnie masa kajmakowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana, herbatniki, polewa.


Moje uwagi: Budyń ostudzić tak aby był całkowicie zimny inaczej masło się roztopi. W moim przypadku nie wystudziłam dobrze budyniu i tak się stało ale uratowałam to poprzez włożenie do lodówki odczekanie aż masło zastygnie i z powrotem zmiksowałam. Budyń radze kupić Dr. Oetkera ponieważ z moich doświadczeń inne budynie po schłodzeniu robią się jak guma która rozpada się w grudki i za nic nie idzie tego zmiksować z masłem. Aby masa kajmakowa lepiej się rozsmarowała to wcześniej puszkę włożyć do gorącej wody. Co do czekolady ja używam kupnej już gotowej polewy czekoladowej, lecz nie radziła bym polewać całej powierzchni ponieważ po zastygnięciu ciacho się nie kroi tylko łamie. Najlepszy jest gdy poleży całą noc w lodówce wtedy wszystkie herbatniki zmiękną.